Nóg duurzamer fietsen op een refurbished fiets: dit moet je weten.

Feit: in Nederland zijn er 23 miljoen fietsen tegenover 17 miljoen mensen. Nog een feit: jaarlijks kopen we 1 miljoen nieuwe fietsen, terwijl honderdduizenden weesfietsen naar de stort gaan. Hier gaat toch echt iets mis, dacht Re-Cycled. Onze oplossing: wij redden weesfietsen van de stort, knappen ze op en verkopen ze als refurbished fietsen. Lees meer over ons duurzame(re) verhaal!

Allereerst: wie is er aan het woord? Hoi! Ik ben Han, de oprichter van Re-Cycled. Nu ik hier toch het woord neem: supertof dat je op deze site bent beland! Hopelijk reis jij mee naar een meer duurzame en circulaire economie!

Hoe kwam ik op het idee voor Re-Cycled? Na het lezen van een aantal artikelen ontdekte ik dat er in Nederland meer – nee: veel meer – fietsen zijn dan inwoners. 23 miljoen fietsen, tegenover 17 miljoen mensen. Ongelooflijk toch? Met dit aantal kunnen we met z’n allen nog makkelijk tientallen jaren al onze ritjes trappen. Toch komen er jaarlijks nog veel te veel fietsen bij. Zo’n 1 miljoen…

CO2-uitstoot en verspilling van grondstoffen

1 miljoen! Zeker: fietsen is naast lopen het duurzaamste transportmiddel. Maar dit betekent wel dat er 1 miljoen keer nieuwe grondstoffen worden gebruikt én nieuwe CO2 wordt uitgestoten bij het transport van de fiets. Aan de achterkant van het verhaal zie je dat er enorm veel fietsen te snel door mensen worden gedumpt of achtergelaten. In Amsterdam alleen al gaat het om zo’n 54.000 fietsen per jaar. Een groot deel daarvan sterft een tragische dood op de stort. Toen ik hierover las, dacht ik: dit kan anders. Beter. Circulairder. Duurzamer. Een belangrijk wapen om deze CO2-uitstoot en verspilling van nieuwe grondstoffen en energie tegen te gaan? Dat is het informeren en enthousiasmeren van mensen om hun fiets zo goed en zo lang mogelijk zelf te onderhouden of te laten repareren, in plaats van ‘m zomaar afdanken.

Van afdankertje tot refurbished pareltje

Maar wat doen we dan met al die honderdduizenden fietsen die op fietsdepots al roesthappende wachten op een enkele reis naar het hiernamaals? Simpel: met Re-Cycled gaan we deze ‘weesfietsen’ die oa door gemeentes worden weggehaald redden van de stort. De fietsen worden opgeknapt en als refurbished fiets via onze webshop aangeboden. Toegegeven: het idee van weesfietsen opknappen is niet nieuw, maar uit duurzaamheidsoverwegingen is er nog te weinig bewustzijn. Vergeleken met het kopen van een tweedehands fiets op bijvoorbeeld Marktplaats heeft dit een aantal voordelen. Zo zijn de Re-Cycled fietsen opgeknapt door gediplomeerde fietsenmakers en gecontroleerd op diefstal, krijg je een maand garantie én is een Re-Cycled-fiets een stuk goedkoper dan een nieuwe.

Groot project met een gulden vintage randje

Hoewel we pas net online zijn, ontvangen we al veel te gekke reacties op zowel het idee als onze fietsen. Achter de schermen werken we ondertussen aan een aantal nieuwe activiteiten, die we de komende tijd hopen te lanceren. Denk aan het upcyclen van onderdelen van oude fietsen die niet meer gebruikt kunnen worden voor onze refurbished fietsen. Of een groot project met een gulden vintage randje. Via dit blog houd ik jullie graag van alle nieuwtjes op de hoogte! Wil jij wijs wezen en zo’n weesfiets van de stort redden door ‘m opgeknapt en wel tot de jouwe te maken? Kijk dan gerust eens rond in onze webshop.

Update

Beste bezoeker,

We zijn los!

Op dinsdag 28 juni hebben wij onze deuren geopend voor liefhebbers van lange fietstochten, woon-werk pendelaars en de even-snel-een-rondje-makers. Maar natuurlijk ook voor de rest van Nijmegen en omstreken.

Onze vernieuwde winkel is te vinden midden in Winkelcentrum Dukenburg. Toevallig hebben onze Pronk buren vanaf 12:00u heerlijke koffie en zelfgemaakt appelgebak op de kaart staan! Tip van ons!

Achter de schermen werken we hard door om ook de website zo snel mogelijk online te zetten. Tot die tijd is deze nog even niet beschikbaar en ontvangen we je graag in de winkel.

Tot snel! Fietsbel.